top of page

Επείγοντα Ουρολογικά Περιστατικά

Τα επείγοντα ουρολογικά περιστατικά διακρίνονται σε τραυματικά και μη τραυματικά. Τα τραυματικά είναι πιο σπάνια και μπορεί να αφορούν κάθε όργανο του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα, πέος, όρχεις). Συνήθως συμβαίνουν σε πλαίσιο τροχαίων ατυχημάτων, αθλητικών δραστηριοτήτων, επιθέσεων κτλ. Συνήθως χρήζουν άμεση ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση, είτε συντηρητική είτε χειρουργική.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που ένας ασθενής χρειάζεται επείγουσα φροντίδα από ουρολόγο είναι μη τραυματικοί.

Αιματουρία

Διακρίνεται σε μικροσκοπική, όταν τα ούρα οπτικά έχουν φυσιολογικό χρώμα αλλά σε μια γενική εξέταση ούρων παρατηρούνται ερυθρά αιμοσφαίρια ή/και αιμοσφαιρίνη, και σε μακροσκοπική, όταν τα ούρα έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξέταση του ασθενή από ουρολόγο για να εντοπιστεί η αιτία της αιματουρίας που μπορεί να είναι κάτι απλό όπως μια λοίμωξη ή ένα λίθος ή κάτι πολύ σημαντικό όπως καρκίνος σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη). Στον ασθενή εμφανίζονται συμπτώματα μόνο όταν είναι αθρόα, οπότε μπορεί να έχει μεγάλη απώλεια αίματος, να δημιουργηθούν πήγματα που αποφράσσουν την ουρήθρα προκαλώντας επίσχεση ούρων.

Κολικός νεφρού

Είναι ένας πολύ έντονος οξύς πόνος που εντοπίζεται στην νεφρική χώρα και μπορεί να επεκτείνεται προς τα κάτω στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα ακόμη και μέχρι τον σύστοιχο όρχι ή τα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, έμετο ή και φούσκωμα στην κοιλιά. Οφείλεται συνήθως σε λίθους στο ουροποιητικό μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα κάποιου όγκου του ουροποιητικού.

Επίσχεση ούρων

Είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης της εκροής των ούρων στο ύψος της ουρήθρας. Χρειάζεται άμεσα η τοποθέτηση καθετήρα καθώς μπορεί να κινδυνεύσει η λειτουργία των νεφρών. Οι αιτίες είναι πολλές: υπερπλασία προστάτη, λίθος, πήγμα αίματος, όγκος κ.α. Σε κάθε περίπτωση μετά την τοποθέτηση καθετήρα για την παροχέτευση των ούρων απαιτείται διερεύνηση για την ανεύρεση της αιτίας και την αντιμετώπιση της.

Λοιμώξεις

Είναι το αποτέλεσμα εισόδου μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα. Διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου ουροποιητικού ανάλογα με την εντόπιση ( νεφροί, κύστεις, προστάτης, ουρήθρα). Η συμπτωματολογία ποικίλει από απλό πόνο στην ούρηση, πυρετό μέχρι πόνο στα νεφρά, νεφρική ανεπάρκεια και σήψη. Ανάλογα με την βαρύτητα και την εντόπιση ποικίλει η διερεύνηση και η θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση απαιτεί εκτίμηση από ουρολόγο ο οποίος θα δώσει και τις κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες.

 

Συστροφή όρχι

Είναι από τις πιο επείγουσες καταστάσεις στην ουρολογία. Στην πραγματικότητα δεν συστρέφεται ο όρχεις αλλά ο σπερματικός τόνος από τον οποίο κρέμεται ο όρχις και ο οποίος περιέχει και τα αγγεία που αιματώνουν τον όρχι.  Απαιτείται ανάταξη της συστροφής και μάλιστα εντός 6 ωρών.

Παραφίμωση

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δέρμα που περιβάλλει την βάλανο έχει τραβηχτεί αποκαλύπτοντας την βάλανο και δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του θέση. Σιγά σιγά δημιουργείται οίδημα στην περιοχή και διακόπτεται η αρτηριακή κυκλοφορία με αποτέλεσμα την νέκρωση της βαλάνου. 

Πριαπισμός

Είναι η παρατεταμένη και επώδυνη στύση του πέους χωρίς όμως να υπάρχει σεξουαλική διέγερση ή επιθυμία. Διακρίνεται σε ισχαιμικό, που είναι επείγουσα κατάσταση, και αρτηριακό, που δεν είναι επείγουσα κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται στην χρήση φαρμάκων (κυρίως για την στυτική δυσλειτουργία αλλά και ναρκωτικών ουσιών, αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωσικών φαμακών), σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (όγκοι, δρεπανοκυτταρική αναιμία, κακώσεις στον νωτιαίο μυελό) ή μπορεί και να είναι ιδιοπαθής. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αναρρόφηση αίματος από το πέος και σε σπανιότερες επίμονες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

bottom of page